HÍREK
2004. 04. 30
Sem az értékesítési területen, sem pedig a munkaerõ-áramlás tekintetében nem jelent változást az EU-csatlakozás a vásárhelyi Villeroy&Boch Magyarország Rt. mûködésében. A vámügyintézés és késõbb a bérek rendezése azonban többletkiadással járhat.
Nem számítanak jelentõs változásra a német tulajdonos révén már így is a közösség tagjaként mûködõ vásárhelyi Villeroy&Boch Magyarország Rt.-nél az európai uniós csatlakozást követõen. Hazán elsõ higié-niai-kerámiagyártója, illetve a csempe-elõállítás területén is az élen járó vállalat a termékei jelentõs részét, azaz 60-70 százalékát nyugat-európai piacon értékesíti, így hazánknak a közösség tagjává válása nem jelent különösebb fordulatot – tudtuk meg Sebesei Bálinttól, a cég ügyvezetõ igazgatójától. Emellett Romániába szállítanak, de miután ez az ország továbbra sem tartozik az EU-s tagállamokhoz, így ezzel a partnerrel is a megszokott módon folyik a kereskedés.

Az 1200 dolgozót foglalkoztató gyárban az esetleges munkaerõ-áramlástól sem tartanak, legalábbis a következõ 4-5 évben nem hiszi a cég vezetõje, hogy számottevõen növekedne a vállalat kapuján kopogtató alkalmazottjelöltek száma. Sebesi Bálint szerint az sem várható, hogy a jelenlegi munkások akarnának új pénzkereseti lehetõséget keresni.

Amiben viszont változás történhet, az a vámügyintézés költsége, ez ugyanis csökkenni fog. Az adminisztráció területén ugyanakkor kismértékben megnövekedhetnek a kiadások. Mint ahogy a késõbbiekben az EU-s bérek bevezetése is többletköltséggel járhat. Ez utóbbi rendezése egyébként ronthatja a vállalat helyzetét, s a nyereség csökkenését eredményezheti.

–Eddig sem éreztették velünk a nyugat-európai partnereink, hogy szegény vagy elmaradott országból szállítjuk a termékeinket – fogalmazott Sebesi Bálint. – Május elseje tulajdonképpen ugyanolyan munkanap lesz a számunkra, mint a többi.

ARCHÍVUM

2019
Február
2002
Október